Muun muassa näitä aiheita käsitellään uutiskoosteessa, joka niputtaa yhteen helmikuun kiinnostavimmat tapahtumat 

  • verkon uusien välineiden,
  • oppimisteknologian,
  • sosiaalisen median ja 
  • mobiilipalvelujen alalta. 

 

 

Metropolian tietojärjestelmiä huolletaan tiistaina 01.03.2016 klo 16.00-24.00, mistä seuraa käyttökatkoja useisiin Metropolian tarjoamiin IT-palveluihin oheisen listan mukaan:

 

Sähköposti & Skype For Business

Talous-, henkilöstö-, kiinteistö- ja oppilashallinnon järjestelmät

Langaton verkko

Työpöytävirtualisointi (desktop ja securedesktop)

Opetuksen ja projektien www-palvelut mm. users, mysqlproj, vhost, projects-palvelimet

Yhteiset www-palvelut mm. Tuubi, Peppi, Moodle, ezproxy

 

 

Helpdeskin puhelinpalvelu viikolla 8, 22-26.02.2016

Helpdeskin puhelinpalvelussa ei ole iltapäivystystä viikolla 8, 22-26.02.2016.

Puhelinpalvelu päivystää seuraavan aikataulun mukaan:

Maanantai - torstaiklo 8.00 - 15.30
Perjantaiklo 8.00 - 15.00

Google terästi verkkoselaimella käytettävää Forms-kyselysovellustaan useilla päivityksillä helmikuun puolivälissä. Aikaa säästävät eritoten uudet templaatit eli vakiopohjat, jolloin samanmuotoista kyselyä ei tarvitse enää kirjoittaa uudestaan kerta toisensa jälkeen.

Edistyneimmät Formsin käyttäjät iloitsevat uudesta skriptituesta. Lomakkeisiijn pystyy nyt loihtimaan toiminnallisuuksia Googlen omilla skripteillä eli toimintoja toteuttavilla pienillä ohjelmanpätkillä.

Kyselyjen analysointityökaluja uudistettiin myös. Tilastoista näkee nyt muun muassa, ketkä ovat uteluun vastanneet. Kysymyspatteriin annetusta vastauksesta tulee myös nootti lomakkeen ylläpitäjälle.

Formsia käytetään esimerkiksi palautteiden keruussa ja tapahtumiinilmoittautumisessa. Muita pilvipohjaisia eli Metropolian ulkopuolisia kyselyohjelmia ovat muun muassa SurveymonkeySocrativeKahoot ja Microsoftin Pulse

Metropoliassa käytettävät pilvipalvelut

Forms sisältyy Google-yhtiön pilvipalvelukokonaisuuteen Google Apps for Education. Microsoftin vastaava tuote käyttää nimeä Office 365 Education. Kummankin paketin sovelluksia ovat Metropolian opiskelijat ja henkilökunta käyttäneet vuoden 2015 alusta lähtien Metropolia-tunnuksillaan.

Pilvipalveluihin pääsee käsiksi kattosivulta. Alasivut tarjoavat muun muassa ohjeet käyttöönotosta, vastauksia yleisiin kysymyksiin sekä sovelluskohtaisia oppaita. 

Funet Tiimin Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmässä esiintyy edelleen häiriöitä, jotka aiheuttavat järjestelmän ajoittaista toimimattomuutta.

Verkkokokouksiin voi käyttää Metropolian vanhaaa käytöstä poistunutta connect.metropolia.fi-palvelua. Vanhaan järjestelmää ei kuitenkaan pidä tehdä nauhoituksia tai tallentaa materiaalia.

Henkilökunta voi käyttää kokouksiin myös Skype for Business -järjestelmää

Metropolian opiskelijoiden ja henkilökunnan sähköisten työ- ja opiskeluvälineiden kokonaisuus uudistetaan ensi syksynä. Silloin avataan sähköiset työpöydät.

Projektipäällikkö Jaakko Rannila Metropolian tietohallinnosta vastaa työpöydistä esitettyihin yleisiin kysymyksiin:

 

Julkaistaanko työpöydistä myös mobiilisovellus?

Jaakko: Kaikki työpöydät toimivat myös mobiililaitteiden selaimilla, koska käyttöliittymät on responsiivisia. Tämä tarkoittaa, että käyttöliittymät mukautuvat päätelaitteen näytön kokoon sopivaksi. Erillisiä natiivisovelluksia ("Appseja") ei toteuteta tässä projektissa, mutta niiden toteuttaminen on täysin mahdollista avoimiin rajapintoihin perustuvaan arkkitehtuurin ansiosta.

Sähköisten työpöytien pilotointi alkaa siis huhtikuussa. Voivatko myös opiskelijat ryhtyä pilottikäyttäjiksi?

Jaakko: Kyllä voivat. Seuraa tiedotteita lopputalven aikana Tuubissa ja tietohallinnon sivustossa.

Järjestetäänkö henkilökunnalle koulutusta työpöytien käytöstä?

Jaakko: Kyllä. Koulutukset alkavat syyskaudella 2016. 

Mistä saa lisätietoa työpöydistä?

Jaakko: Projektin sivusto tarjoaa kaiken sen, mitä sähköisistä työpöydistä pitää tietää. Ajankohtaiset tiedotteet ilmestyvät myös Tuubissa ja tietohallinnon sivustossa.

 

Kaikki kysymykset ja vastaukset voit lukea myös sähköisten työpöytien projektisivustolta

Jos haluat tietää lisää, voit kirjoittaa kysymyksesi  kommenttikenttään tällä sivulla tai projektin sivustolla.

Soneran matkapuhelinverkossa on havaittu ongelmia maanantaina aamupäivällä 15.02.2016. Verkot saattavat kadota ja puhelut epäonnistua.

Vikaa selvitellään parhaillaan.

Metropolian opiskelijoiden ja henkilökunnan sähköisten työ- ja opiskeluvälineiden kokonaisuus uudistetaan ensi syksynä. Silloin avataan sähköiset työpöydät.

Projektipäällikkö Jaakko Rannila Metropolian tietohallinnosta vastaa lisäkysymyksiin työpöytien tiimoilta:

 

Mitä tapahtuu Tuubin nykyisille info-sivuille (Opiskelijoille, Henkilökunnalle)?

Jaakko: Ne siirretään uuteen kokonaisuuteen sellaisenaan kuin ne Tuubissa ovat sähköisten työpöytien käyttöönottohetkellä.

Mitä tapahtuu Tuubin työtiloille ja niissä oleville dokumenteille?

Jaakko: Ne siirretään uuteen kokonaisuuteen sellaisenaan kuin ne Tuubissa ovat sähköisten työpöytien käyttöönottohetkellä.

Mitä palveluja on tarjolla esimerkiksi opiskelijan työpöydällä?

Jaakko: Suoritusote, lukujärjestykset, ilmoittautumiset, Kalenteri, Hops, Edistymisen seuranta, Sopimuspankki ja Ahot. Katso kaavio

Pitääkö opiskelijan työpöydän ja yleisen työpöydän välillä jotenkin surffailla?

Jaakko: Ei tarvitse. Käyttäjälle työpöytien joukko näyttäytyy yhtenä kokonaisuutena. Palvelut toimivat yhdessä osoitteessa.

Onko sähköisten työpöytien kokonaisuus personoitu?

Jaakko: Kyllä on. Eri käyttäjärooleille (esimerkiksi opiskelija, opettaja tai suunnittelija) näkyvät eri asiat ja toiminnallisuudet. Sähköisiä työpöytiä voi verrata esimerkiksi liikeyritysten verkkopalveluihin, joissa sisään kirjautumalla eri asiakasryhmät saavat heille kohdistettuja palveluja.  

Pitääkö tietokoneelle asentaa jotain ohjelmia, jotta työpöydät toimivat myös kotikoneella?

Jaakko: Ei tarvitse, ellei verkkoselainta oteta lukuun. Työpöydät ovat selaintoimisia eli toimivat kaikkialla, missä käytetään verkkoselainta tietokoneen ja tietoliikenneyhteyksien avulla.

 

Kysymysten ja vastausten seuraava osa julkaistaan tällä palstalla viikon kuluttua maanantaina 15. helmikuuta. Silloin käsitellään muun muassa sähköisten työpöytien käyttöä mobiililaitteilla. 

Tähänastiset kysymykset ja vastaukset voit lukea myös sähköisten työpöytien projektisivustolta

Jos haluat tietää lisää, voit kirjoittaa kysymyksesi  kommenttikenttään tällä sivulla tai projektin sivustolla.

Viestintävirasto on vastaanottanut ilmoituksia useista tietojenkalastelukampanjoista.

Kalasteluviestien suhteen on syytä olla erityisen tarkkaavainen. Huijausviestejä sekä viesteissä olevia linkkejä ei ole syytä avata. Jos olet syöttänyt pankkitunnuksesi tai luottokorttitietosi kalasteluviestin perusteella jollekin sivustolle, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi. Kalastelukampanjat ovat poliisitutkinnassa.

Pankki, Posti ja Poliisi eivät kysele verkkopankkitunnuksia sähköpostilla tai tekstiviesteillä.

Viestintävirasto on tiedottanut tällä viikolla useista tietojenkalastelukampanjoista. Huijausviestien teemat ovat liittyneet Postiin, poliisiin, Nordea ja Danske Bank -pankkeihin. Huijausviestien teemat voivat muuttua kampanjoiden edetessä. Huijausviestejä on lähetetty sähköpostiviesteinä ja tekstiviesteinä. Posti- ja poliisiteemaiset kalastelukampanjat ovat kohdistuneet kaikkien pankkienverkkopankkitunnusten käyttäjiin.

Helsingin poliisilaitoksella on tiedossaan tähän mennessä 40 käyttäjää, jotka ovat antaneet verkkopankkitunnuksensa tiedot huijaussivustolle viikon aikana. Tunnuksia on käytetty välittömästi pikalainojen nostoon.

Lisätietoa:

9.2. klo 15.00-15.30 huoltoikkunan aikana eAHOT päivittyy uuteen versioon ja Tuubissa tehdään pieni korjaus

Lisätietoja eAHOT-versiopäivityksestä Tuubin tiedotteissa:

eAHOT Käsittelijä/opettaja, pääkäyttäjä ja tarkistaja
eAHOT Opiskelija

Tuubin työtilat

Työtiloissa korjataan uuden tiedotteen näkymisongelma "Viimeisimmät muutokset" -listassa

Tapio Ekholm and Kaj Kuusisto
Tietohallinto

Tuubissa esiintynyt ongelma on nyt korjattu

Tuubissa esiintynyt ongelma on nyt korjattu.

Tietohallinto

Helpdeskin puhelinpalvelu sulkeutuu maanantaina 01.02.2016 klo 12.00

Helpdeskin puhelinpalvelu sulkeutuu maanantaina 01.02.2106 klo 12.00 kokouksen takia.

Tietoteknisissä ongelmatilanteissa voi tehdä palvelupyynnön osoitteessa http://hd.metropolia.fi tai lähettää sähköpostia osoitteella helpdesk@metropolia.fi.