Ajankohtaisia merkintöjä verkon uusista välineistä, opiskeluteknologiasta, yhteisöllisestä mediasta ja mobiilipalveluista.




Sisällöt

Metropolia

Pilvipalveluilla jo tuhansia käyttäjiä

Vuoden alussa käyttöön otetut uudet pilvipalvelut ovat saaneet hyvän vastaanoton Metropoliassa. Microsoft Office 365 Educationin käyttäjäksi on kirjautunut kuukaudessa yli 2900 opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä. Google Apps for Eductionin on ottanut työ- ja opiskeluvälineekseen yli 2500 henkilöä. Pilvipalvelujen tietoturvaan on myös kiinnitetty huomiota. Googlen käyttäjät voivat halutessaan ottaa palvelussa käyttöön kaksivaiheisen tunnistuksen. Microsoftin pilvipalvelussa kaksivaiheisen tunnistamisen saa käyttöön tekemällä palvelupyynnön tietohallinnon käyttäjätukeen.

Metropoliassa on alkanut röntgenhoitajan ja bioanalyytikon tutkintoon johtava koulutus, jonka opiskelijat suorittavat kokonaan etänä. Työvälineinä käytetään oppimisympäristö Moodlea, videokonferenssisovellus Adobe Connectia sekä Googlen ja Microsoftin pilvipalveluja. Käytännön demoissa hyödynnetään muun muassa virtuaalilaboratorioita. 

Omien päätelaitteiden käyttöön parannuksia

Metropolia parantaa opiskelijoiden omiin päätelaitteiden käyttöön tarvittavaa tietoteknistä infrastruktuuria. Ammattikorkeakoulussa uusitaan vuonna 2015 työpöytävirtualisointijärjestelmän palvelimet ja pilotoidaan opiskelijoiden omille laitteille tarjottavia etätyöpöytiä. Lisäksi jatketaan langattoman verkon laajennusta opetustiloihin. Myös ammattialojen ohjelmistotarpeet selvitetään.    

Tutkimustuloksia Suomesta: nuoriso käyttää sosiaalista mediaa opiskelussa

Mikkelin ammattikorkeakoulussa on asiantuntija Harto Pöngän johdolla tutkittu nuorison sosiaalisen median käyttöä. Tuloksista ehkä kiinnostavin on se, että 9-15-vuotiaista 63 prosenttia soveltaa yhteisöllisen median palveluja opiskeluun ja tiedonhakuun. Neljä viidestä vastaajasta avaa jonkin sosiaalisen median palvelun päivittäin. 
Harto Pönkä 

Avaimet agenteille

Tietovuotaja Edward Snowden julkisti helmikuun lopussa tiedon, jonka mukaan Yhdysvaltain ja Ison-Britannian tiedusteluvirkailijat ovat hankkineet luvatta käyttöönsä suurimman SIM-korttien valmistajan salakirjoitusavaimet. Kortteja käytetään myös Suomessa. 
BBC
The Intercept 
Talouselämä 

Apple

iPhoto tiensä päähän - tilalle Photos for OSX

Apple-yhtiö lakkauttaa iPhoto-kuvanjakopalvelunsa. Sen tilalle on tulossa uusi tuote, Photos for OSX.
The Verge

Dropbox

Tiedostot auki työpöydällä

Dropboxin uudistukset jatkuvat. Tiedostonjakopalvelu julkaisi helmikuussa uuden toiminnallisuuden, joka mahdollistaa tiedostojen avaamisen suoraan työpöydälle. Esimerkiksi Dropboxiin tallennetut Word-dokumentit avautuvat suoraan Microsoftin tekstinkäsittelyohjelmassa. 
The Next Web

Helpompi lataus iOS 8:lla

Dropbox suoraviivaisti toiminnallisuutta, jonka kautta iOS 8 -käyttöjärjestelmällä varustetusta laitteesta ladataan tiedostoja pilvitallennuspalveluun.
Engadget 

Facebook

Facebookin tuloista kaksi kolmasosaa mobiilista

Facebook julkaisi tuloksensa vuoden 2014 viimeiseltä neljännekseltä. Yhtiö saa nykyisin jo 69 prosenttia tuloistaan mobiilipalveluista. Aktiivisia palvelun käyttäjiä on 1,39 miljardia.
Social Times

Google

Twitter-päivitykset Googlen hakutuloksiin

Google alkaa näyttää pikaviestipalvelu Twitterin päivityksiä reaaliaikaisesti hakutuloksissaan. Muutos tulee voimaan vuoden 2015 alkupuoliskolla. Uudistus vahvistaa viime vuosien trendiä, jossa sosiaalinen media muuttuu entistä oleellisemmaksi osaksi verkkoviestintää.
Social Times

Uusi Chrome-laajenne jouhevoittaa Dropbox-yhteistyötä

Chrome julkaisi uuden laajenteen, joka helpottaa Dropbox-dokumenttien lisäämistä Gmail-sähköpostiohjelmaan.
Engadget
The Next Web 

.How-domain oppaiden julkaisijoille

Google perusti uuden .how-domainin niile, jotka haluavat julkaista erilaisia oppaita ja manuaaleja. Esimerkiksi kodin sisustusoppaita tarjoava yritys on jo hankkinut itselleen domainin www.happyhome.how
The Next Web

Mobiilimaksamiseen uutta potkua

Kilpailu mobiilimaksamisen markkinoilla kiihtyy. Google teki helmikuussa kolmen yhdysvaltalaisen matkapuhelinoperaattorin kanssa sopimuksen siitä, että yhtiön Wallet-sovellus lisätään esiasennettuna näiden myymiin Android-puhelimiin. Samoihin aikoihin kilpailija Samsung osti mobiilimaksujen sovelluksen Loop Payn. 
New York Times 

Microsoft

Office Onlinesta tallenetaan suoraan Onedriveen

Microsoft julkaisi helmikuussa lukuisia uudistuksia, joita se on tehnyt selainpohjaiseen toimistosovellusten pakettiinsa Office Onlineen. Officeen lisättiin muun muassa oikolukuvälineet ja Onedrive-integraatio, joka tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi uudesta Add to Onedrive -nappulasta tallentaa suoraan Microsoftin omaan pilveen. Onedriven käyttäjät saivat Dropboxista myös lisää ilmaista tallennustilaa, joka ulottuu nyt 100 GB:hen.  Office Onlinen sovellukset sisältyvät Microsoft Office 365 Education -pakettiin, jota Metropolian opiskelijat ja henkilökunta ovat voineet käyttää vuoden 2015 alusta.
The Next Web (mukana myös videoita)
The Verge 

Outlook iOSille ja Androidille

Microsoft julkaisi Outlook-sähköpostijärjestelmästään iOS- ja Android-versiot. Sovellus tosin tallentaa salasanat Microsoftin pilveen, joten jotkin organisaatiot ovat kieltäneet sen käytön. 
Techcrunch 
Tekniikka & Talous 

Office Android-tableteille

Microsoft julkaisi myös Office-toimistopaketistaan Android-version tablettitietokoneille. Sovelluskokoelma on ilmainen, joskin tiettyjen Premium-ominaisuuksien toiminta edellyttää Office 365:n tilaamista.
The Verge

iCloud ja Box saivat Microsoft-tuen

Pilvitallennuspalvelut iCloud ja Box sai Microsoft-tuen. Office for iOSin käyttäjät ovat voineet helmikuun puolivälistä lähtien kopioida tiedostoja näihin Microsoftin ulkopuolisiin pilvitallennuspalveluihin. Yhteys iCloudiin tosin toimii hieman mutkikkaasti More-nappulan kautta. Microsoft ryhtyi tukemaan myös Dropboxia marraskuussa 2014, mutta Google Drive -tuki ei liene välittömässä näköpiirissä. 
The Verge 
Techcrunch 

Onenote for iPadilla voi kirjoittaa käsin

Microsoft laajensi sähköisen muistikirjansa iPad- ja Mac -sovellusten ominaisuuksia. Onenote for iPadilla ja Onenote for Macilla voi palveluun tallentaa käsinkirjoitetun muistiinpanon. Sovellukseen lisättiin myös OCR (optical character recognition), jolloin sillä voi etsiä merkkijonoja skannatuista teksteistä ja kuvista. 
The Next Web 

Microsoft julkaisi big datan rouhijan

Azure Machine Learning Platform on Microsoftin uusi tiedonhallinnan alusta, joka rouhii muun muassa asiakastiedoista ja sosiaalisesta mediasta koostuvaa big dataa pilvessä. Välineen Beta-versio oli julkaistu jo viime vuoden puolivälissä. 
Techcrunch 

Twitter

Tweetdeck paransi ryhmätyöminaisuuksiaan

Twitter-viestien koostaja Tweetdeck kohenteli yhteistyöominaisuuksiaan. Ryhmän jäsenet voivat nyt käyttää samaa tiliä admin- ja contributor-rooleissa ja omilla salasanoillaan.
Engadget 
Techcrunch 

Twitter muuttumassa entistä kaupallisemmaksi

Twitterin pääjohtaja esitteli helmikuussa yhtiön uusia keinoja parantaa taloudellista tulostaan. Twitterin suunnitelmissa on muun muassa varmistaa, että käyttäjä näkee mainoksen vähintään joka 20. tweetin jälkeen. Pikaviestipalveluun saattaa tulla myös Facebookista tuttu järjestelmä, jossa viestit annostellaan käyttäjille näiden kiinnostuksen mukaan määräytyvässä järjestyksessä, ei käännetyssä aikajärjestyksessä.
New York Times 

Flipboard julkaisi viimeinkin työpöytäversion

Mobiili syötteidenlukija Flipboard julkaisi pitkän odotuksen jälkeen työpöytäversion. Palvelu poikkeaa muista syötteenlukijoista siinä, että sen antaa käyttäjälle mahdollisuuden koota automaattisesti verkkolehden kiinnostuksen kohteistaan. 
The Verge 

IFTTT:hen pikanäppäin

Automaattisen tiedonhallinnan väline IFTTT yksinkertaisti toimintojaan. Palvelu lisäsi käyttölittymäänsä erityisen Do-nappulan, josta niin sanotut reseptit (jotka kertovat, mitä tiedolle tehdään) aktivoidaan nopeasti.
The Next Web 

Darkroom muokkaa värejä

Darkroom on uusi mobiili kuvankäsittelysovellus, joka julkaistiin helmikuussa. iOS-laitteilla toimivalla välineellä voi muun muassa muokata kuvan värejä. Sovellukseen voi asentaa myös omia suodattimia.
The Verge

Prezi Androidille

Alun perin unkarilaisperäinen assosiatiivinen presentaatio-ohjelma Prezi julkaisi Android-version helmikuun viimeisinä päivinä. iPhone- ja iPad -versiot ovat olleet saatavana jo pitkään. 
The Next Web 

Bunkrin selainpohjainen presentaatio-ohjelma kisailee Powerpointin kera

Ranskalainen startup-yritys Bunkr julkaisi vuosien vaikeuksien jälkeen viimein presentaatiosovelluksensa, jota on mainostettu Microsoftin Powerpointin korvaajaksi. Sovellukselle ovat tarkkailijat povanneet valoisaa tulevaisuutta, koska sen uudenlaisessa käyttöliittymässä on otettu vaikutteita niin Twitterista kuin Facebookista.
Techcrunch

Glip tarjoaa yhteistyöominaisuudet sisään leivottuina

Uutta työyhteisöjen verkkoyhteistyön sovellusta Glipia uudistettiin helmikuussa. Useat lisävälineet sisältyvät nyt oletusarvoisesti tämän Floridassa päämajaansa pitävän sovelluksen eri toimintoihin. Esimerkiksi ryhmäkalenteria, tehtävienhallintaa ja videoyhteyttä voi nyt käyttää suoraan kesken chat-virran.
The Next Web 

Younited myytiin Yhdysvaltoihin

Suomalainen F-Secure myi suojattua pilvitallennustilaa tarjoavan Younitedin Yhdysvaltoihin.
IT-viikko

Forge tehostaa luonnostelua

Digitaalisten kynien valmistaja Adonit on julkaissut Forge-sovelluksen, joka tehostaa piirustusluonnosten hallintaa. Väline kopioi projektin aikaisemmat versiot tasoihin, jolloin niiden yksityiskohtia pystyy muokkaamaan ilman, että koko projekti pitää aloittaa alusta uudestaan.
Engadget 

Ubuntu-luuri Eurooppaan

Ubuntu-käyttöjärjestelmällä toimiva puhelin tuli Euroopassa myyntiin 11. helmikuuta. Sitä valmistaa espanjalainen BQ.
The Next Web
 

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 



Koonnut ja toimittanut

Petri Silmälä, Metropolian tietohallinto, yhteistyössä Metropolian kirjaston ja Metropolian oppimisympäristötiimin kanssa. 

Kirjoita lisäykset ja korjaukset sivun kommenttikenttään. Lähetä uutisvinkit sähköpostilla osoitekaavalla etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Seuraavat teknologiauutiset ilmestyvät 31. maaliskuuta 2015. 

 

 

Lisää uutisia

Metropolian sosiaalisen median Twitter-tili

Faceblog-sivu Facebookissa

Upmash-sivu Google+:ssa