Kun etsit kaipaamaasi tiedostoa, voit käyttää tiedoston sisältöä hakuperusteena. Voit hakea suoraan tiedostojen sisällä olevia sanoja.

Esimerkki:

Etsit tiedostoa, johon tallensit Jyväskylän matkaa koskevat kulut. Ongelmana on, että et muista tiedoston nimeä etkä tarkkaa sijaintia.

Ongelma ratkeaa muuttamalla Windowsin hakuasetuksia. Windows pitää laittaa etsimään haettavaa sanaa tiedostojen sisältä ja on kerrottava mistä tiedostotyypistä on kyse.

1. Kirjoita Start-valikon hakukenttään "folder options" ja klikkaa hakutuloksissa riviä "Folder Options".

2. Valitse Folder Options -ikkunassa välilehti Search ja laita täppä kohtaan Always search file names and contents ...

3. Klikkaa lopuksi OK-painiketta.

4. Kirjoita seuraavaksi Start-valikon hakukenttään "search". Hakutuloksiin ilmestyy rivi "Search how Windows searches". Klikkaa riviä.

5. Kun Indexing Options -ikkuna aukeaa, klikkaa Advanced-painiketta.

6. Kun Advanced Options -ikkuna aukeaa, valitse File Types -välilehti ja laita täppä kohtaan Index Properties and File Contents. Kirjoita vielä alimpana näkyvään ruutuun Add new extension to list haluamasi tiedostopääte ja klikkaa OK.

Jos esimerkiksi arvelet etsimäsi tiedon olevan excel-tiedostossa, kirjoita ruutuun xls ja klikkaa OK. Jos muutkin tiedostomuodot ovat mahdollisia lisää kaikkien niiden päätteet (esim. docx, doc, ppt, pptx) hakuun samaan tapaan yksi kerrallaan.

Windows ilmoittaa nyt, että indeksoinnin uudelleenrakentaminen saattaa kestää pitkäänkin. Hyväksy viesti klikkaamalla OK.

Sulje vielä Indexing Options -ikkunan klikkaamalla Close-painiketta.

7. Avaa nyt kansio, jossa arvelet sinua kiinnostavan tiedoston olevan ja kirjoita hakusana (esimerkkitapauksessamme vaikkapa "Jyväskylä") ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaan ruutuun.

Voit myös avata ylemmän tason kansion, sillä hakuun sisältyvät kaikki alikansiot ja niiden alikansiot jne.. Voit esimerkiksi avata kotihakemistosi (Z-aseman) ja laittaa koko kotihakemiston kattavan haun käyntiin.

 

 

Search for Files Using File Content as Search Criteria