Etätyössä käytettävistä tietoteknisistä välineistä ensisijaisesti käytetään Metropolian kannettavaa tietokonetta ja matkapuhelinta. Tietoturvallisuutta koskevat samat ohjeet ja määräykset kuin varsinaisella työpaikalla. Tietoja ei saa paljastua ulkopuolisille, eikä työnantajan tietokoneita saa luovuttaa ulkopuolisten käyttöön. Ulkopuolisilla tarkoitetaan myös perheenjäseniä.

Myös oma työhyvinvointi vaikuttaa tietoturvaan. Etätyö voi olla raskasta taikka stressaavaa, joten muista huolehtia tauoista.


1. Käytä työtietokonetta vain työntekoon

Älä käytä etätöissä muuta tietokonetta työntekemiseen, kun yritykseltä saatua tietokonetta. Siten takaa, että työasiat eivät sekoitu henkilökohtaisiin palveluihin tai salassa pidettäviä materiaaleja ei tallenneta omalle henkilökohtaiselle tietokoneelle.

2. Käytä luotettavaa verkkoyhteyttä

Julkiset avoimet verkkoyhteyden eivät ole luotettavia kampuksen ulkopuolella. Esimerkiksi lentokenttien tai kauppakeskusten langattomat yhteyden eivät ole turvallisia käyttää. Jos työnteko tehdään muualla kuin kotona pystyy matkapuhelimesta jakamaan verkkoyhteyden, joka on turvallisempi kuin julkinen verkkoyhteys. Verkkoyhteyden jakaminen puhelimesta on helppoa ks. ohje Elisan verkkosivuilta.

https://elisa.fi/ideat/nain-jaat-nettiyhteyden-puhelimesta-tietokoneelle/

3. VPN-etäyhteys

Pitkään jatkunut etätyö voi vaikuttaa tietokoneelle tuleviin tietoturva- ja ohjelmistopäivityksiin, jos tietokone ei ole ollut yhteydessä yrityksen verkkoon VPN-yhteyden avulla. Sen vuoksi on hyvä pitää VPN-yhteyttä päällä noin kaksi tuntia kerrallaan 1-2 kertaa viikossa, jotta mahdolliset päivitykset latautuvat tietokoneelle. Huom. VPN-yhteyttä ei pidä turhaa käyttää, jos työnkuva ei sitä vaadi. Tietohallinnon sivuilta löytyy tarkempi ohje VPN-etäyhteyden käytöstä.

https://tietohallinto.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=149652071

4. Etätyöpisteen sijainti

Liikkuva ihminen voi joutua tekemään etätyötä missä, milloinkin. Tärkeätä on huolehtia etätyöpisteen turvallisesta sijainnista siten, että ulkopuolinen henkilö ei pysty näkemään tai kuulemaan luottamuksellisia asioita. Mieti siis missä voit työskennellä ilman, että muut voivat kuulla keskusteluasi tai nähdä tietokoneesi ruutua.

5. Varo huijauksia

Tällä hetkellä liikkeellä on muun muassa teknisen tuen nimissä soitettuja huijauspuheluita ja sähköposteja. Koronavirusta hyödynnetään häikäilemättömästi erilaisissa huijausyrityksissä. Ole siis tarkkana, mitä klikkaat ja mihin tietojasi annat.


Secure remote work