Matkapuhelimen rooli työelämässä on muuttunut pelkästä soittokapulasta monitoimilaitteeksi. Puhelin on aina mukana, ja sitä käytetään niin henkilökohtaisten tietojen kuin työasioiden käsittelyssä. Sen vuoksi puhelimesta on kehittymässä oiva kohde huijareille ja varkaille.

Suurin tietoturva uhka puhelimiin kohdistuu tekstiviestien ja puheluiden muodossa. Sen vuoksi puheluihin ja tekstiviesteihin on suhtauduttava varauksella, etenkin jos yhteydenottaja on tuntematon tai yhteydenotossa vaaditaan henkilötietoja.

Muutamalla perus-tietoturvatoimenpiteellä pystyt suojaamaan puhelintasi tehokkaammin.

1. Käytä PIN-koodia

Puhelimen PIN-koodilla estät ulkopuolisen henkilön pääsyn puhelimeen. Tärkeätä on käyttää riittävän monimutkaista koodia. Ethän käytä esimerkiksi. peräkkäisiä numeroita tai omaa syntymäpäivää suojakoodina. Suositeltu suojakoodin pituus on 6-merkkiä.

Puhelimen on oltava lukittuva, jos siihen asentaa työhön liittyviä asioita esimerkiksi. työsähköpostin.

2. Käytä automaattista lukitusta

Ota käyttöön puhelimen lukitusasetuksissa automaattinen lukitus.  Automaattisen lukituksen avulla suojaat puhelinta erityisesti tilanteissa, jossa puhelin varastetaan. Myös vahinkoklikkauksen mahdollisuus esimerkiksi laukussa tai repussa vähenee.

3. Muokkaa puhelimen näytölle tulevien ilmoituksien näkyvyys.

Puhelimen näytölle voi lukittunakin tulla ilmoituksia, jotka sisältävät arkaluonteista tai salattavaa tietoa. Näiden ilmoituksien näkyvyyttä pystyy muuttamaan puhelimen asetuksista poistamalla suoraan kaikki ilmoitukset tai muokkaamalla yksittäisen sovelluksen ilmoituksia.


Android-puhelimista ilmoitukset voi poistaa seuraavasti:

  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Sovellukset ja ilmoitukset ja sitten Ilmoitukset.
  3. Valitse Lukitusnäyttö-kohdasta Ilmoitukset lukitusnäytöllä.
  4. Valitse Älä näytä ilmoituksia.


Apple-puhelimista ilmoitukset voi poistaa seuraavasti:

  1. Valitse Asetukset > Ilmoitukset.
  2. Salli ilmoitukset pois.


Yksittäisen sovelluksen ilmoituksien muokkaaminen Asetukset > Ilmoitukset, valitse appi ja sitten Bannerit.

4. Muista päivittää

Ohjelmistojen ajantasaiset turvapäivitykset kannattaa aina asentaa. Yleensä puhelin lataa järjestelmäpäivitykset automaattisesti, mutta vaatii käyttäjältä lupaa asentaa. Lisäksi puhelimessa käytetyt sovellukset tulee päivittää säännöllisesti. On hyvä huomioida, että jossain vaiheessa puhelimen käyttöjärjestelmä ja sovellukset tulevat elinkaarensa päähän ja niiden päivitykset lakkaavat. Tällöin puhelimesta tulee turvattomampi ja sen käyttäminen altistaa tietoturvauhille.


Secure mobile phone use