Ajankohtaisia merkintöjä verkon uusista välineistä, oppimisteknologiasta, yhteisöllisestä mediasta, mobiilipalveluista ja virtuaalitodellisuudesta.

 



Sisällöt

G Suite for Education

Google Sheetsiin nauhoittavat makrot

Google lisää Sheets-taulukkolaskentaohjelmaansa nauhoittavat makrot, jotka suoraviivaistavat tehokäyttäjien työtä. Niillä pystyy nauhoittamaan jonkin komentosarjan varastoon, jolloin se voidaan tarvittaessa laukaista lomakkeelle yhdellä napinpainalluksella. Makrotoimintoja aletaan liittää Sheetsiin huhtikuussa. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Techcrunch

Lisätty todellisuus

Lisää maskeja ja 3D-objekteja Facebookin AR-kameraan

Facebook jatkaa lisätyn todellisuuden saralla kehittämällä AR-kameraansa eteenpäin. Jatkossa käyttäjät saavat enemmänkin kuin vain maskeja selfiehin ja 3D-objekteja - kunhan kehittäjät ensin pääsevät vauhtiin Facebookin AR Studiossa(blue star)(blue star)(blue star)

Techcrunch

Mobiilipalvelut

Uudet iOSit tukevat lisättyä todellisuutta entistä paremmin

Apple julkaisi 11.3-version iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästään. Tukea lisätyn todellisuuden AR Kit -ohjelmalle on paranneltu. iOS 11.3 kertoo käyttäjälleen myös, milloin on aika vaihtaa kojeen patteri. (blue star)(blue star)(blue star)

Pian 11.3:n julkistamisen jälkeen Apple kuulutti jo seuraavan version esipainoksesta. iOS11.4 Beta sisältää muun muassa langattomaan striimauksen tarkoitetun Airplay 2:n sekä lähinnä Google Classroomin kera kilpailevan Classkitin ja Schoolworkin, jotka julkaistaan ensi kesänä. IOS 11.4 Betaa pääsee kokeilemaan kirjautumalla yhtiön Beta-ohjelmaan.

Käyttöjärjestelmien uudet versiot kannattaa yleensä ladata ainakin työlaitteisiin vasta sitten, kun ne ovat jollakin tasolla vakiintuneet ja ensipainosten lukuisat virheet on korjattu.  (blue star)

Apple Newsroom

Techcrunch

C-Net

Mobiili

Uusi Galaxy-luuri vieroittaa opiskelijan netistä

Samsung julkaisi Galaxy J2 Pro -puhelimen. Valmistaja suosittaa sitä etenkin opiskelijoille, koska sillä ei pääse nettiin, jolloin opiskelija pystyy keskittymään itse asiaan eli opiskeluun. (Sarkasmivaroitus.) (blue star)

Tivi

Oppimisteknologia

Padlet kuristaa ilmaiskäyttäjiä

Suureen suosioon noussut Padlet-virtuaaliseinä vähentää ilmaisversion palveluja. Jatkossa yhtiön kassakonetta kilauttamattomalla painoksella pystyy tekemään vain kolme seinää. Niin sanotuilla vanhoilla käyttäjillä tosin säilyvät ennen talvea 2018 tehdyt useammat seinät. Padletin korvaavia vaihtoehtoja on saatavana.  (blue star)(blue star)(blue star)

Free Tech For Teachers

Applelta nippu sovelluksia opettajille kesäkuussa

Apple alkaa Googlen ja Microsoftin tapaan vallata nurkkaa oppilaitosmarkkinoilta. Yhtiö julkisti oppimisympäristön kaltaiset tuotteensa maaliskuun lopussa. Tuotepakettiin kuuluvat muun muassa:

Beta-versiot ohjelmista tulevat jakoon kesäkuussa. (blue star)

C-Net

Sosiaalinen media

Facebook ryhtyy noudattamaan EU:n tietosuoja-asetusta mutta vain Euroopassa

Johtava yhteisöpalvelu Facebook esitteli Cambridge Analytica -vuodon jälkeen nopeasti uusia toimia käyttäjien tietosuojan kohentamiseksi. Esimerkiksi poliittisten mainosten ostajilta vaaditaan jatkossa todistus henkilöllisyyden aitoudesta. 

Yhtiön pääjohtaja Mark Zuckerberg joutui Yhdysvaltain kongressin grillattavaksi tietovuotojen jälkeen. Kuulusteluraadin 44 senaattorista jokainen on Facebookissa, eikä yksikään heistä ole sanonut tiliään ylös. 

Facebookia vastaa nostettiin huhtikuussa myös ryhmäkanne sen vuoksi, että se on käyttänyt kasvontunnistusta ilman käyttäjien lupaa. 

Facebook ilmoitti myös ryhtyvänsä noudattamaan eurooppalaisten käyttäjiensä osalta EU:n uutta, tiukennettua tietosuoja-asetusta (GDPR), joka tulee voimaan toukokuussa. Laki sallii yhtiöiden sakottamisen, jos ne keräävät tai käyttävät ihmisten henkilötietoja ilman heidän suostumustaan. Facebookiin kirjautuneet joutuvat hyväksymään palvelun uudet käyttösäännöt huhti-toukokuun aikana. Käyttäjiltä kysytään myös, sallivatko he tallentaa kasvonpiirteensä Facebookin rekisteriin. Sen voi halutessaan kieltää. Tosin Facebookin on pystyttävä tunnistamaan kaikki kuvassa olevat tietääkseen, ketkä ovat kieltäneet kasvontunnistuksen...

Metropoliassa käytetään Googlen ja Microsoftin pilvipalveluja, joilla ei ole tekemistä Facebookin kanssa.  

New York Times 

Reuters

Mastodon - hajautettu vaihtoehto kaupallisille yhteisöpalveluille

Mastodon on avoimeen lähdekoodiin perustuva uusi sosiaalinen verkosto, joka tarjoaa vaihtoehdon kaupallisille yhteisöpalveluille. Se toimii kuin sähköposti: oman tilin voi hankkia haluamastaan paikasta, mutta kaikki voivat silti olla yhteydessä toisiinsa. (blue star)(blue star)(blue star)

Tiedonhallinta

Googlen uusi kirjaviitehaku etsii vastaukset kysymyksiin kirjallisuudesta

Googlen uudessa Talk to Books -palvelussa pystyy kysymään kirjallisuusviitteitä luonnollisella kielellä.  Esimerkiksi tiedusteluun "Do you read Digi News?" antaa asiayhteyksiäkin ainakin auttavasti ymmärtävä tekoälyrobotti vastaukseksi eri kirjojen lukuja, joissa käsitellään esimerkiksi verkkopalveluja. Teoksen tekijä ja nimi tulee mukaan, joten opuksen kykenee hankkimaan, jos näyte antaa vastauksia etsittävään asiaan. (blue star)(blue star)(blue star)

Lifehacker

Microsoft Translator toimii nyt useammissa laitteissa

Microsoftin Translator-palvelu on alkanut toimia lähes kaikkien valmistajien puhelimissa. Lisäksi ohjelma toimii nykyisin myös niissä laitteissa, joita ei ole kytketty tietoverkkoon. Sovellus ei vain käännä mekaanisesti sanoja kieleltä toiselle vaan osaa tekoälyn turvin tulkita myös sanojen kontekstia. Rinnakkaistuote Translation for Education on suunniteltu oppilaitosten tarpeisiin. (blue star)(blue star)(blue star)

Engadget

Trelloon uutissyöte

Metropoliassakin mainetta niittänyt ketterä projektinhallintaväline Trello uudistui huhtikuun puolivälin jälkeen. Siihen lisättiin uutissyöte, joka näyttää omien Trello-ryhmien tilanteet. Käyttäjä pystyy nyt myös sääntelemään entistä paremmin, mitä ilmoituksia Trello lähettää korttien päivityksistä. Nootit voi jopa lopettaa kokonaan. (blue star)(blue star)(blue star)

Techcrunch

Virtuaalitodellisuus

Trendit 2018: 360 asteen videot ykkösenä

The Next Web listasi viisi virtuaalitodellisuuden trendiä vuodelle 2018. Ensimmäisen listalla ovat 360-videot, niitä käyttävien brändien on todettu saaneen paljon huomiota jonka lisäksi näiden videoiden laatu nousee jatkuvasti. Toisena listalla on VR:n laajempi näkyvyys mainonnan puolella. Kolmantena ovat VR:n kehittäjät, joiden nousua ennustetaan tälle vuodelle - vain taitavien kehittäjien puuttuminen voi jarruttaa VR-junaa. Neljänneksi listalla on noussut entistäkin immersiivisempi VR-kokemus, toisin sanoen, se muuttuu entistäkin todellisemman tuntuiseksi. Viidentenä on kuluttajia ilahduttava asia: laitteiden saatavuus ja hinnat tulevat laskemaan tänä vuonna. Virtuaalitodellisuus alkaa siirtyä kohti valtavirtakategoriaa vuoden 2018 aikana.

The Next Web

Lyhyesti

 

 

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 

 

 

Koonneet ja toimittaneet

Sonja Merisalo ja Petri Silmälä, Metropolian tietohallinto, yhteistyössä Metropolian kirjaston kanssa. 

Kirjoita lisäykset ja korjaukset sivun kommenttikenttään. Lähetä uutisvinkit sähköpostilla osoitekaavalla etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Seuraavat digiuutiset ilmestyvät 29. elokuuta 2018. 

 

 

Lisää uutisia

Metropolian sosiaalisen median Twitter-tili

Faceblog-sivu Facebookissa

Upmash-sivu Facebookissa

.

Yhteydet Metropolian tietoarkkitehtuuriin

(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Kiinteästi Metropolian tietoarkkitehtuuriin liittyvä järjestelmä tai väline, johon tallennetut tiedot pidetään Metropolian omilla palvelimilla.


(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu), jota käytetään Metropolian käyttäjätunnuksilla.


(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu) tai laite, jossa käyttäjä luo tunnuksensa itse ja vastaa itse tietoturvasta.


(blue star)

Järjestelmä, palvelu tai laite, joka on mahdollisesti saatavana tai käytettävissä vasta sivun julkaisuhetken jälkeen.

 

.

Tärpit

(plus)

Erityisen kiinnostava, merkittävä tai hyödyllinen uusi väline tai palvelu tai oleellinen pointti (opettajan näkökulma).

Lue Digi 2017

Mitä tapahtui oppimisteknologian saralla kaudella 2016-2017? Minkälaisia askelia otti virtuaalitodellisuus? Ne selviävät Digi 2017
~e-kirjasta, jonka voit ladata ja lukea ilmaiseksi!

 

Muutamme maailmaa

Lahjoita Metropolialle, lahjoita tulevaisuudelle.