Ajankohtaisia merkintöjä verkon uusista välineistä, oppimisteknologiasta, yhteisöllisestä mediasta, mobiilipalveluista ja virtuaalitodellisuudesta.

 

Samsung Press.


Sisällöt

G Suite for Education

Posti alkaa kulkea Team Drivesin jäsenille

(plus)   Google hioi Team Drivesia helmikuussa. Pilvitallennustilan jäsenille pystyy nyt lähettämään sähköpostia. Nootin vastaanottajaksi voi valita kaikki Team Drivesin jäsenet tai osan heistä. Metropolian sisäisissä töissä kannattaa (lue: pitää) käyttää Team Drivesia perinteisen Drivesin asemesta, koska silloin dokumentit jäävät organisaation haltuun, vaikka työtilan avaaja poistuisi Metropolian opiskelija- tai henkilökuntaluetteloista.  Team Drivesiin pääsee perinteisen Drivesin etusivulta. Team Drives kuuluu Googlen Google Workspace for Education -sovelluskokoelmaan, joita käytetään Metropoliassa Metropolian tunnuksilla. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

G Suite Updates

Google Sitesiin katseluoikeuksien määrittely

Googlen julkaisuohjelman Sitesin uuteen versioon lisättiin paljon toivottu katseluoikeus valituille käyttäjille.  Uudistuksen jälkeen väline istuu entistä paremmin esimerkiksi projektitiedotukseen tai intranetiksi. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Cloudpoint

Microsoft Office 365 Edcation

Staffhub työaikojen hallinnointiin

Microsoft lisäsi oppilaitoksille suunnattuun Office 365 Education -sovelluskokoelmaansa Staffhub~ohjelman, jolla hallinnoidaan työaikoja verkossa. (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Microsoft Blog

Julkaiseminen

Videoeditointisovellus yhdistää useat lyhyet videopätkät sulavaksi kokonaisuudeksi

Google on julkaissut uuden version Android~mobiililaitteissa toimivasta Motion Stills -videoeditointisoveluksestaan. Se hyödyntää tekoälyä. Sovellus osaa esimerkiksi yhdistää muutaman lyhyen videopätkän sulavaksi kokonaisuudeksi. Helmikuussa kohennettiin sen lisätyn todellisuuden toimintoja.  
(blue star)(blue star)(blue star) 

Techcrunch

Lisätty todellisuus

Oppilaat rakentavat omia todellisuuksiaan

3DBear on ottanut askeleen kohti lisätyn todellisuuden (AR) tuomista luokkahuoneisiin. Oppilaille AR:n teki tutuksi rytinällä Pokemon GO tai viimeistään Snapchat. Opetusmaailmaan AR tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia, sen avulla voidaan esimerkiksi parantaa avaruudellista hahmotuskykyä ja ryhmätyötaitoja. 3DBear AR:n ydin on se, että oppilaat rakentavat sisältöjä itse: se on kamerapohjainen sovellus, jonka valmiista kirjastoista voi lisätä todellisuuden päälle 3D-malleja. Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin yksisuuntaisen opetuksen sijaan rakentaa luokkaan vaikka biologinen ekosysteemi tai lempikohtaus jostain kirjasta? Yritys on rikkonut rajoja olemalla ensimmäinen suomalainen kouluihin myyvä yhtiö, joka on kerännyt yli miljoonan rahoituksen sekä sillä, että pääsijoittaja oli Yhdysvalloista. (blue star)(blue star)(blue star)

3DBear AR -sovellus on saatavilla iOS:lle (lataa tästä) ja Androidille (lataa tästä).

Hundred.org

Apple ARKit päivitetty: tilan tuntu uudelle tasolle

Applen lisätyn todellisuuden työkalupakki kehittäjille, ARKit, päivitettiin tammikuun lopulla. ARKit 1.5 sisältää pienten lisäominaisuuksien ohella yhden isomman: seinätunnistuksen. Aiemmin ARKit tarjosi horisontaalista tunnistusta, jolloin on mahdollista tietää missä ns. lattia on, mutta nyt mukaan tuli myös vertikaalinen tunnistus, jolloin tilan tuntu saadaan aivan toiselle tasolle. (blue star)(blue star)(blue star)

Techcrunch

Magic Leap: MR-lasien julkaisun sietämätön odotus

Magic Leap, kuten toki muutkin alan toimijat, pyrkivät nostamaan laitteidensa kiinnostusta kertomalla tipoittain esimerkiksi teknisiä seikkoja. Nyt Magic Leapin Mixed Reality (MR) -lasien suhteen on kerrottu, että julkaisuun on tulossa ei vain yksi, vaan useampi versio "headsetistä", eli päähän puettavasta laitteesta. Kokoja ja hintaluokkia tulee olemaan useampia, edullisempien ollessa high-end-älypuhelinten hintaluokassa, noin 1000 eurossa. Näitä laitteita etenkin NBA-fanit odottanevat, sillä heille on luvassa käynnissä olevien sarjojen huippukohtien katselumahdollisuus. (blue star)

Engadget

Mobiili

Uusi Galaxy tulkitsee kuvia ja kääntää automaattisesti

Samsung julkisti uuden Galaxy S9 ~puhelimensa Barcelonan perinteisillä mobiilimessuilla. Luurista on tulossa kauppoihin kaksi versiota: normaali S9 ja hieman kookkaampi S9 Plus. Uusi Galaxy on yksi ensimmäisiä puhelimia, joissa tekoäly on valjastettu hyötykäyttöön: kun kojeen kameralla osoittaa esimerkiksi vieraskielistä liikennemerkkiä, kääntää laite sen toiselle kielelle automaattisesti.  Uudet Galaxyt tulevat myyntiin 16. maaliskuuta, myös Suomessa. (blue star)

Helsingin Sanomat

BBC

Wired

C-Net video review

BBC video review

All news from MWC 2018

Nokia 1 - halpapuhelinten ykkönen?

Haluatko edullisen puhelimen, joka keskittyy oleelliseen? Nokia julkaisi Barcelonan messuilla Nokia 1 -luurin, joka toimii Android Go ~käyttöjärjestelmällä. Huhtikuun loppuun mennessä kauppoihin tulevalla laitteella on hintaa 85 dollaria. (blue star)

C-Net

Mobiili

Oppimisteknologia

Adobe Captivate mukauttaa oppimissisällöt päätelaitteiden näyttöjen kokoon

Adobe Captivate on uusi oppimisympäristö, joka on niittänyt mainetta eritoten yritysten henkilöstökoulutusten alalla. Sen valtteja ovat vuorovaikutteiset oppimissisällöt. Sen sisällöt mukautuvat myös eri päätelaitteille (responsiivisuus). Välineen lisenssi maksaa noin 37 euroa kuussa.  (blue star)(blue star)(blue star)

Kahoot uudistui

Kahootin avulla voi tehdä (tai laittaa oppijat tekemään) monivalinta- ja järjestämistehtäviä, yksilöiden tai ryhmien välille. Kyselyitä voi jakaa myös itsenäistä harjoittelua varten. Kahoot toimii niin uusien asioiden opettamiseen kuin ryhmäkeskustelun aktivointiin. (blue star)(blue star)(blue star)

Matleena Laakso (blogi)

Työkaluja arvioinnin tueksi

(plus)   Opiskelijaryhmien aktivointiin ja arvioinnin tueksi on tarjolla kolmekin helppoa työkalua: TodaysmeetAnswerGarden ja Quizizz. Todaysmeet-chat ja AnswerGarden-sanapilvi ovat niinkin suoraviivaisia, että edes opettajan ei tarvitse kirjautua. Quizizz muistuttaa Kahootia; silläkin voi tehdä monivalintakyselyitä niin luokassa tehäväksi kuin kotitehtäviksi, mutta siinä vastaamisesta ei tarvitse tehdä nopeuskilpailua, jossa ripeydestä siis palkitaan. Quizizzissa vastausaikaa voi antaa enemmän, jolloin kysely mahdollistaa vaikkapa tiedonhankitatehtävät. (blue star)(blue star)(blue star)

Matleena Laakso (blogi)

Nayadaya mittaa opiskelijoiden tunneskaalan

Suomalaisella Nayadaya-sovelluksella pystyy mittaamaan muun muassa opiskelijoiden reaktioita eri asioihin. Sanomalehdet selvittävät välineellä lukijoidensa suhtautumista julkaistuun artikkeliin.  (blue star)(blue star)(blue star) 

Kokeile Padlettia!

Kaipaatko helppoa ja monikäyttöistä sovellusta, jonka avulla aktivoida opiskelijoita? Padletissä voi luoda erilaisia seiniä, joihin voi lisätä viestejä: tekstejä, piirustuksia, äänitiedostoja, linkkejä, kuvia ja videoita. Kaikkia seinän kohteita voi myös kommentoida ja antaa niille tähtiä ja peukkuja (opettaja voi myös estää nämä toiminnot). Seinän voi jakaa julkisesti tai sulkea tyystin salasanalla. (blue star)(blue star)(blue star)

Matleena Laakso (blogi)

Padlet opetuksessa (Matleena Laakso)

Videoihin upotettuja tehtäviä

Jos olet haaveillut tehtävien upottamisesta videoihin, tutustu maksuttomaan EDpuzzleen tai vastaavaan H5P-työkaluun. Kummassakin voit käyttää joko valmiita videoita tai tehdä niitä itse. Videoihin voi lisätä esimerkiksi selostuksen, kommentteja, monivalintatehtäviä ja avoimia kysymyksiä. Tällaiset videot sopivat hyvin asioiden opetteluun kuin myös arvioinnin tukena. (blue star)(blue star)(blue star)

Matleena Laakso (blogi)

Pilvitallennus

Tukevahkot liitetiedostot seinäsyötöllä Dropboxin kautta

Pilvitallennuspalvelu Dropbox on julkaissut lisäosan, jota käyttämällä pystyy Microsoftin Outlook-sähköpostiohjelmalla lähettämään massiivisia liitetiedostoja. (blue star)(blue star)(blue star)

Dropbox.Business

Sosiaalinen media

Twitter tuotti ensimmäisen kerran voittoa

X alkaa toipua parin vuoden takaisesta kriisistään, jolloin käyttäjämäärä väheni ja osakkeen arvo niiasi. Pikaviestipalvelu tuotti vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä ensimmäisen kerran voittoa pörssiin kirjautumisensa jälkeen. Osakkeen arvo singahti saman tien 25 prosenttia ylöspäin. (blue star)(blue star)(blue star)

New York Times

Tekoäly

Tekoälyn vaikutukset ja ongelmat tiivistettynä

Erottaako itseohjautuva ajoneuvo vastaantulevan valkoisen auton lumisateesta? Ytimekkään ja selkeän tilannekatsauksen tekoälyn mahdollisuuksista ja ongelmista tarjoaa suomeksi Tivi. Englanniksi keinoälyn vaikutuksia ihmisten elämään selostaa New York Times

Lyhyesti

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 

 

 

Koonneet ja toimittaneet

Sonja Merisalo ja Petri Silmälä, Metropolian tietohallinto, yhteistyössä Metropolian kirjaston kanssa. 

Kirjoita lisäykset ja korjaukset sivun kommenttikenttään. Lähetä uutisvinkit sähköpostilla osoitekaavalla etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Seuraavat digiuutiset ilmestyvät 28. maaliskuuta 2018. 

 

 

Lisää uutisia

Metropolian sosiaalisen median Twitter-tili

Faceblog-sivu Facebookissa

Upmash-sivu Facebookissa

.

Yhteydet Metropolian tietoarkkitehtuuriin

(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Kiinteästi Metropolian tietoarkkitehtuuriin liittyvä järjestelmä tai väline, johon tallennetut tiedot pidetään Metropolian omilla palvelimilla.


(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu), jota käytetään Metropolian käyttäjätunnuksilla.


(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu) tai laite, jossa käyttäjä luo tunnuksensa itse ja vastaa itse tietoturvasta.


(blue star)

Järjestelmä, palvelu tai laite, joka on mahdollisesti saatavana tai käytettävissä vasta sivun julkaisuhetken jälkeen.

 

.

Tärpit

(plus)

Erityisen kiinnostava, merkittävä tai hyödyllinen uusi väline tai palvelu tai oleellinen pointti (opettajan näkökulma).

Lue Digi 2017

Mitä tapahtui oppimisteknologian saralla kaudella 2016-2017? Minkälaisia askelia otti virtuaalitodellisuus? Ne selviävät Digi 2017
~e-kirjasta, jonka voit ladata ja lukea ilmaiseksi!

 

Muutamme maailmaa

Lahjoita Metropolialle, lahjoita tulevaisuudelle.