Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Termit

...

Termi

...

Selitys

...

Lisätiedot

...

Opetussuunnitelman rakenne

...

Huom! OPS:n

...

 

...

Opintokokonaisuus

...

Rakenteelliset ominaisuudet: Kokonaisuus on opintoelementtien "säiliö". Kokonaisuudet tehtävä on ylläpitää OPS:n rakennetta ja määritellä sisältyvyyden tyyppi. Kokonaisuus voi sisältää opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja. Erityistapauksissa kokonaisuus sisältää tarjontakorin. Opintokokonaisuudella voi olla osaamistavoitteet. Jos opintokokonaisuus sisältää tarjontakorin, niin sillä on oltava osaamistavoitteet. Opintokokonaisuudella on tyyppi (pakollinen, valinnainen,...).

Sisällölliset ominaisuudet: Opintokokonaisuuden sisältävät opintoelementit eivät ole sattumanvaraisesti liitetty toisiinsa. Elementeillä on jokin sisällöllinen yhteys toisiinsa. Esimerkiksi osaamisperustaisissa opetussuunnitelmissa elementit liittyvät toisiinsa "osaamisen" kautta. Aineperustaisissa opetussuunnitelmissa elementit liittyvät toisiinsa "tiede- tai aiheperustaisesti".

...

Opintokokonaisuudet ovat opetussuunnitelmakohtaisia. Yhdessä opetussuunnitelmassa tehdyt sisällölliset tai rakenteelliset muutokset eivät muuta muissa opetussuunnitelmissa (samalta näyttäviä) opintokokonaisuuksia.

...

Opintojakso

...

Rakenteelliset ominaisuudet: Opintojakso on OPS:n peruselementti. Opintojaksoa ei voida opetussuunnittelussa jakaa enää pienempiin osiin. Opintojakso ei sisällä opintojaksoja, opintokokonaisuuksia tai tarjontakoreja. Opintojakson on kuuluttava opintokokonaisuuteen.

Sisällölliset ominaisuudet: Opintojaksolla on oltava laajuus. Opintojaksolla on oltava osaamistavoitteet ja sisältö. Opintojakso voidaan jakaa toteutussuunnittelussa toteutuksen osiin.

...

Opintojaksot ovat saman aikaisesti usean opetussuunnitelman opintojaksoja. Yksi opintojakso voi olla useassa opetussuunnitelmassa ja opintokokonaisuudessa. Opintojaksolle tehdyt muokkaukset periytyvät kaikkiin niin opetussuunnitelmiin ja opintokokonaisuuksiin, jotka käyttävät opintojaksoa. Opetussuunnitelman opintojakso on opintojakso ja tästä syystä yhdessä opetussuunnitelmassa tehdyt päivitykset muuttava kaikissa muissa opetussuunnitelmissa opintojaksoa.

...

Tarjontakori on opintokokonaisuus. Tarjonakorilla on erityisominaisuuksia, joiden vuoksi se on nimetty omaksi opintoelementiksi: tarjontakori voi sisältää vain opintojaksoja (tarjontakorilla ei siis ole rakennetta), tarjontakorin opintojaksoilla ei ole suunniteltua ajoitusta.

...

Ohjeet

Rakenne-välilehdellä luodaan ja muokataan OPS:n rakennetta, elementtien suhdetta toisiin elementteihin ja opintokokonaisuuksien tyyppiä. Oletusarvoisesti ikkunassa näytetään opetussuunnitelman juurielementti. Juuri elementtiin tulostuu opetussuunnitelman opintojen summa. Opintopisteiden summa on tutkinnon laajuus.

"Avaa kaikki" toiminto avaa opintokokonaisuudet ja "Sulje kaikki" sulkee avoinaiset opintokokonaisuudet.  Jos opetussuunnitelmaan on tallennettu opintopolkuja niin pudotusvalikosta "Suodatus" toiminnnolla rakenteessa voi näyttää vain opintopolun opinnot. 

Rakenteeseen voi lisätä ja poistaa elementtejä (rakenne välilehti -> (plus) lisää sisältöä ja (error)). Kynä-kuvakkeesta muokataan elementin sisällön kuvausta, laajuutta ja kokonaisuuselementtien tyyppiä.

Image Removed

Valitse muokattava elementti. Opintokokonaisuus elementteihin voi lisätä sisältöä (opintojaksoja tai toisia opintokokonaisuuksia tai tarjontakoreja). Opintojaksoja voi lisätä tai poistaa rakenteesta.

Lisää sisältöä (plus) painkkeesta oikeaan yläkulmaan tulee näkyville "Lisää sisältöä"-ikkuna. Sisältöön voidaan lisätä (uusi) opintokokonaisuus, uusi opintojakso, aiemmin tallennettu opintojakso, aiemmin tallennettu tarjontakori.

Lisää uusi opintojakso

Valinta avaa ikkunan. Kenttiin tallennetaan opintojakson tunnus, nimi (fi_FI) ja opintoajakson laajuus opintopisteinä. Ikkuna kertoo mihin sisältöä lisätään, kuvassa "Lisää sisältöä: Perusopinnot".

Image Removed

  • Tunnus
    • Opintojakso tallentaa tunnuksen "puoliautomaattisesti". Opintojakson tunnukseen syötetään 2 kirjainta. Muita merkkejä kuin kirjaimia ei saa käyttää,
    • Tunnuksen kahta ensimmäistä merkkiä käytetään nimiavaruutena. Ensimmäinen merkki on koulutusala (K, S,T), toinen merkki voi viivata/viittaa koulutusohjelmaan. Katso tarkempi korkeakoulukohtaista ohjeistus merkkien käytöstä.
    • Huomaa että "väliaikaisia tunnuksia" ei hyväksytä - jälkeenpäin opintojaksojen tunnuksia ei voi muuttaa - lue jäljempää ohjeet tunnusten tallentamisesta
  • Nimi
    • Uutta opintojakso tallennettaessa nimen ei tarvitse olla "valmis". Nimeä voi myöhemmin muokata niin kauan kuin opetussuunnitelma on luonnos-tilassa,
    • Nimi-kenttiä on kaksi kappaletta (fi_FI ja en_EN). Käyttöliittymässä valittu sisällön kieli määrittelee mihin kenttään nimi tallentuu,
    • Opintojakson nimen pituudessa on muistettava WinhaPro:n rajoitukset: nimen maksimipituus WinhaPro:ssa on 101 merkkiä
  • Laajuus
    • Opintojakson laajuuden opintopisteinä pitää olla suurempi kuin 1 ja pienempi kuin 999,
    • laajuus on kokonaisluku, desimaaleja ei käytetä,
    • opintojakson laajuus määrittelee opiskelija työn toteutuksella,
    • opintojaksoa ei saa käyttää opettajan työmäärän mittarina.
Etsi opintojakso ja lisää se rakenteeseen

Opintojakso on jo aiemmin tallennettu ja se lisätään opetussuunnitelmaan. Haun voi tehdä opintojakson nimellä tai tunnuksella.

Image Removed

Koska opintoja voi lisätä useita samaan aikaan opintokokonaisuuteen, tee haku niin että haku palauttaa useita opintojaksoja. 

Image Removed

Hiiren osoittaminen rivillä näyttää nimen edessä (plus) -merkin ja silmän kuvan. Plus merkki lisää opintojakson kokonaisuuteen. Silmän kuvakkeesta avautuu opintojakso kuvaus. Jos haku on palauttanut enemmän kuin kymmennen hakutulosta niin "Lisää..." linkistä voi siirtyä hakutulosten seuraavalle sivulle.

Opintojaksoja voi lisätä kaikkien opintojaksojen joukosta tai tarjontakorin opintojaksoista.  Edellä haettiin opintojaksoja kaikista opintojaksoista. Valinnalla "Lisää tarjontakorista" voidaan hakea yhden tarjontakorin opintojaksojen joukosta opintojakso tai opintojaksoja. Opintojaksojen haku tarjontakoreista on tarkoitettu koulutussuunnitelijan avuksi tilanteisiin, joissa syntyy uusia opintojaksoja (katso jäljempää kohtaa "Lisää tarjontakori").

 

Lisää tarjontakori

Opetussuunnitelman voi lisätä aiemmin tallennetun tarjontakorin. Tarjontakorilla hallitaan OPS:an sisällössä jälkikäteen täydentyviä opintokokonaisuuksia. Tarjontakori voi sisältyä useaan opetussuunnitelmaan ja tarjontakorissa tapahtuvat päivittyvät kaikkiin sen opetussuunnitelmiin. (Tarjontakoria käytettäessä on välttämätöntä että opintokokonaisuudessa, johon tarjontakori sijoitetaan ovat osaamistavoitteet kuvattu).

Voit lisätä vain olemassa oleva tarjontakorin rakenteeseen. Uutta tarjontakoria ei voi tallentaa tässä näkymässä. Tarjontakoriin ei voi lisätä opintojaksoja, tässä näkymässä. 

  • Uusi tarjontakori tallennetaan Opetussuunnittelu > Tarjontakorit > "Luo uusi",
  • tarjontakori lisätään opintojaksoja Opetussuunnittelu > Tarjontakorit > Lisää uusi opintojakso | Lisää olemassaoleva opintojakso.

Tarjontakorilla voidaan helpottaa opintojaksojen sisällön ylläpitoa opetussuunnittelun kirjoittamisen aikana:

  • Koulutussuunnittelija  luo tarjontakorin tai useita tarjontakoreja, joita ei käytetä opetussuunnitelmassa tai opetussuunnitelmissa,
  • tarjontakorit erotellaan toisistaan esimerkiksi nimellä, tallennetaan tarjontakori koulutusohjelmakohtaiseksi ja liitetään tarjontakori omaan yksikköön
    • tarjontakorin nimi voisi olla esimerkiksi "N.N:n opintojaksot" tai "Aineen XX opintojaksot" yms.
  • annetaan sisällön asiantuntijoille tehtäväksi "kirjoita opintojaksoille tarjontakorissa 'N.N:n opintojaksot' kuvaukset",
  • tästä toimintatavasta seuraa että sisällön asiantuntijat eivät pääse muokkaamaan opetussuunnitelmaa, mutta pääsevät muokkaamaan juuri niitä opintojaksoja joiden ylläpito on heidän tehtävänsä ja koulutuksen suunnittelijan löytää helpommin ne opintojaksot, jotka on liitettävä tiettyihin opetussuunnitelmiin.

Image Removed

...

Vastuunjako ja koulutusalat -välilehti ei ole käytössä kaikissa korkeakouluissa. Sillä ei myöskään vielä ole yhteyttä OPS:n kuvauksen kenttään Organisaatio (=Yksikkö).

Image Added

 

Vastuunjako ja koulutusalat -välilehdellä pystyy määrittelemään opetussuunnitelman vastuutahot sekä siihen liittyvät koulutusalat. Mikäli korkeakoulussa on käytössä Koulutukset-osio, periytyvät tiedot sieltä.

 

Voit määrittää vastuunjaon ja koulutusalat OPSille, jolta ne oletusarvoisesti periytyvät OPSiin liitetyille opintojaksoille. Tarvittaessa voit määrittää vastuunjaon ja koulutusalat myös opintojaksokohtaisesti.

 

  1. Avaa Vastuunjako ja koulutusalat -välilehti.

  2. Lisää ajanjakso tai muokkaa olemassa olevaa ajanjaksoa:

    1. Jos haluat lisätä uuden ajanjakson, napsauta + Lisää uusi ajanjakso -painiketta.
      Järjestelmä avaa Lisää uusi ajanjakso -ponnahdusikkunan, jossa voit määrittää ajanjakson vastuunjakoineen ja koulutusaloineen.
    2. Jos haluat muokata olemassa olevaa ajanjaksoa, napsauta sen päivämäärärivillä olevaa Image AddedMuokkaa-painiketta.
  3. Valitse kalentereista ajanjakson alku- ja loppupäivämäärät sekä lisää vastuunjakoa ja koulutusaloja koskevat tiedot.

    Icon
    • Napsauta yksikön, kustannuspaikan tai koulutusalan valintakenttää ja valitse haluamasi vaihtoehto pudotusvalikosta.

    • Jos haluat määrittää useita yksiköitä tai koulutusaloja, napsauta + Lisää rivi -painiketta.

    • Lisää jokaisella rivillä prosentuaalinen jako-osuus tekstikenttään.

      • Järjestelmä varoittaa, jos syötettyjen jako-osuuksien summa on pienempi tai suurempi kuin 100 %.

      • Jos napsautat Jaa tasan -valintaruutuun merkin, järjestelmä laskee yhtä suuren jako-osuuden kaikille yksiköille tai koulutusaloille.

  4. Kun olet syöttänyt tiedot, napsauta Tallenna-painiketta. Järjestelmä tallentaa tiedot ja sulkee Lisää uusi ajanjakso -ponnahdusikkunan.

Image Added

Esimerkki OPS:sta, jolle on tallennettu vastuunjako sekä koulutusalat

Lisää opintokokonaisuus

Opintokokonaisuuden tallennuksessa määritellään opintokokonaisuuden nimi ja opintokokonaisuuden tyyppi ("sisällön valinnaisuus").

Image Removed

  • Tunnus
    • Opintokokonaisuuksille tallentuu tunnus automaattisesti. Opintokokonaisuuksien tunnuksia tarvitaan opiskelija- ja opintohallintojärjestelmässä.
  • Nimi
    • Uutta opintokokonaisuuksia tallennettaessa nimen ei tarvitse olla "valmis". Nimeä voi myöhemmin muokata niin kauan kuin opetussuunnitelma on luonnos-tilassa,
    • Nimi -kenttiä on kaksi kappaletta (fi_FI ja en_EN). Käyttöliittymässä valittu sisällön kieli määrittelee mihin kenttään nimi tallentuu,
    • nimen pituudessa on muistettava WinhaPro:n rajoitukset: nimen maksimipituus WinhaPro:ssa on 101 merkkiä,
  • Sisällön valinnaisuus
    • Sisällön valinnaisuus kuvaa miten opintokokonisuuden sisältöä valitaan HOPS:n sisältöön,
      • "kaikki pakollisia" - kokonaisuus sisältää useita opintojaksoja - kaikki valittava,
      • "valitaan yksi" - kokonaisuus sisältää useita opintojaksoja - valittava useista yksi,
      • "valitaan n kappaletta" -  kokonaisuus sisältää useita opintojaksoja - valittava useista N:n lukumäärä,
      • "valitaan x opintopistettä" -  kokonaisuus sisältää useita opintojaksoja - valittava useista x opintopistettä,
      • "valitaan erillisten kriteerien mukaan" - mikään edellisistä ei kuvaa riittävän tarkasti valinnan ehtoja - kirjoita tekstinä valintaohje,
        • vältä "erillisten kriteerien" tyyppisiä opintokokonaisuuksia,
        • vältä koska valinnan kriteerejä on myöhemmin lähes mahdotonta siirtää HOPS:n opinnoille (sääntömoottoria on tarkoitus käyttää tähän tarkoitukseen tulevaisuudessa) ja tyypin käyttö välittää viestin lähinnä huolimattomasta opetussuunnittelusta.

 

Opintokokonaisuuksia ei voi kopioida opetussuunnitelmasta toiseen. Yhdessä opetussuunnitelmassa tehty opintokokonaisuuden muokkaus, muokkaa opintokokonaisuuden sisältöä vain ao. opetussuunnitelmassa.

  • Opintokokonaisuuksien kopiointi OPS:ta toiseen on tulossa myöhemmin,
  • Jos opetussuunnitelma 2001 on kopioitu opetussuunnitelmasta 2000 niin opintokokonaisuuden rakenteen muokkaus 2000 opetussuunnitelmassa ei periydy 2001  opetussuunnitelmaan. Opintokokonaisuudet ovat opetussuunnitelmakohtaisia.
Rakenteen muokkaus

Rakenteen muokkauksen periaatteet ovat yksinkertaisia. Opintoelementtejä voi raahata hiirellä ikkunalla paikasta toiseen. Sisäkkäisyyttä hallitaan pudottamalla opintoelementti opintokokonaisuuden sisälle tai raahaamalla opintoelementti rakenteessa ylemmälle tasolle.

Leikepöytä toiminnallisuus on toteutettu erityistilanteisiin, joissa raahaus on työlästä. Jos haluaa raahata elementtiä ikkunassa ikkunan ulkopuolelle: raahaa elementti leikepöydälle, kelaa ikkunaa alas/ylös ja pudota elementti haluamaasi asemaan. Jos käyt toisella välilehdellä ja olet tallentanut leikepöydälle elementtejä, niin opintoelementit eivät muista olleensa leikepöydällä vaan menevät takaisin alkuperäisille paikoillee.

Tietojen tallentuminen

Näytöllä ei ole tallenna-painiketta. Opintoelementtien lisäys tallentuu "Lisää" painikkeesta. Opintoelementtien raahaus tallentuu välittömästi. Leikepöydälle tallennetut opintoelementit ovat poikkeustapaus (ks. edellinen kappale).

Opetussuunnitelman kieliversioiden hallinta

Ammattikorkeakoulussa koulutus järjestetään suomen ja englannin kielellä. Opetussuunnitelma voi olla suomen tai englannin kielinen. Opetussuunnitelman opintojaksoista järjestetään suomenkielisiä ja englanninkielisiä toteutuksia. Jälkimmäisesta lauseesta seuraa sääntö, jota on noudatettava tinkimättä: Suomenkielisiin kenttiin kirjoitetaan suomen kieltä ja englanninkielisiin englannin kieltä. 

...

.