Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.




Digieväitä opinnäytetyön tekoon ja ohjaukseen

Diplomi

Sisällöt

Table of Contents





Tutkimus

Muistiinmerkinnät

Kannettava tietokoneMuistikirjasovelluksiin tallennetaan webbisivuja tai niiden osia sekä omia muistiinpanoja. Tiedostoja pystyy myös jakamaan yhteistyökumppaneiden kera. 

Microsoftin Onenote on ominaisuuksiltaan kehittynyt, kun taas Googlen Keep on niittänyt mainetta pelkistetymmällä lähestymiskulmallaan. Kumpaakin Metropoliassa kumpaakin käytetään Metropolian Metropolia-tunnuksilla.

Onenoten kenties merkittävin etu Keepiin nähden on se, että Onenotessa pystyy usea käyttäjä tekemään merkintöjä kuvaan tai videoon. 

...

iOS- ja macOS-käyttöjärjestelmillä toimivia laitteita käyttävät luottavat irlantilaiseen Beariin.

Syötteet

Jos opinnäytetyön aineisto on pääosin verkossa ja sitä päivitetään usein, on harkittava syötteiden tilaamista. Syöte hälyttää, kun verkkosivua päivitetään. Jotkin kirjastot, arkistot ja tietokannat tarjoavat syötteitä myös uutuuksistaan. Syötteitä tilataan ja niitä luetaan syötteenlukuohjelmalla.

Selainkäyttöisistä lukuohjelmista kaikki eivät välttämättä täytä Euroopan tietosuoja-asetuksen vaatimuksia. Sen sijaan asiakasohjelman tavoin toimivat RSS-lukijat asennetaan yleensä omalle koneelle ja ne tallentavat tiedot omaan työasemaan. Niihin kuuluu muun muassa avoimeen lähdekoodiin pohjautuva RSS Owl

Tiedonhallinta

Tietojen siirto verkossa manuaalisesti paikasta toiseen syö työaikaresurssia. Ongelman poistamiseksi opiskelijat, opettajat ja tutkijat pystyvät myös automatisoimaan joitakin verkon tietovirtoja. Menetelmää kutsutaan workflow'ksi. Alan välineisiin kuuluu muun muassa Microsoftin Power Automate (ent. Flow). Ohjelmaan asetetaan sääntöjä, jotka määräävät, mitä tiedolle tehdään automaattisesti. Resepti voi olla esimerkiksi "siirrä suosikeiksi merkitsemäni Twitter-viestit Power Automateen". 

Kyselyt

Tietosuojaa vaativissa kyselyissä käytetään E-lomaketta, joka tallentaa tiedot Metropolian omaan datakeskukseen.  Sovellusta suositetaan käytettäväksi erityisesti niissä opinnäytetöissä, jotka sisältävät 

...

Opinnäytetyön tietosuoja-asiat (Metropolian sisäverkko).

Haastattelut

Ääni- ja videopohjaiset tutkimushaastattelut on tehtävä tietosuojasyiden vuoksi  Zoom-ohjelman päälle rakennetulla Funet Miitti -sovelluksella. Zoom (Funet Miitti) mahdollistaa aineiston tallentamisen esimerkiksi tietokoneen omalle kovalevylle, josta haastatteluiden materiaalit on helppo siirtää turvalliseen tallennuskohteeseen kuten Z-verkkolevyllesisäiselle verkkolevylle (Metropoliassa Z)..

CSC:n valmistama Funet Miitti on yleisesti käytössä Suomen korkeakouluyhteisössä.  

Opinnäytetyön tietosuoja-asiat (sisäverkko).
Henkilöhaastattelut vain Zoomilla 

Ryhmätyö ja yhteydenpito

Valmistuminen

Opinnäytetyön teossa tarvitaan ryhmätyö- tai jopa projektinhallintaohjelmaa - jos ei muuhun niin ainakin yhteydenpitoon ohjaajan ja opiskelijan kesken. Perinteinen sähköpostiviestittely liitetiedostoineen kannattaa minimoida, koska verkon uusilla välineillä saman asian pystyy tekemään vähemmällä kuormituksella. Google Docs voi joissakin tapauksissa olla riittävä väline yhteydenpitoon ja tiedostojen jakamiseen. 

Microsoftin Teams~alusta sopii kehittyneempään ryhmätyöhön, joka lähenee projektia. Teamsissa pystyy jakamaan tehtäviä ryhmän kesken ja seuraamaan niiden etenemistä. Ryhmän kera voi käyttää myös yhteistä kalenteria, mikäli toiminto on organisaatiossa aktivoitu (jos ei, on turvauduttava esimerkiksi  Confluence~wikin kalenteriin). Myös aineiston jako joukkueen kesken onnistuu. 

...

Tietosuojamielessä herkkää aineistoa sähköpostitse jaettaessa on käytettävä Deltagon-turvapostia. Se on asennettu Metropolian hallinnoimille tietokoneille liitännäisenä Outlook-sähköpostiohjelmaan.

Tiedon elinkaari

Opinnäytetyön teossa kuten myös projektitoiminnassa on otettava huomioon kerätyn tiedon elinkaari. Elinkaari alkaa silloin, kun tieto luodaan tai vastaanotetaan ja päättyy sen pysyvään säilyttämiseen arkistoinnin muodossa tai tiedon tuhoamiseen. Työn päättyessä kaikki ylimääräinen tieto tulisi tuhota osallistujien tietokoneilta sekä käytetyistä muistisijainneista, joita ovat esimerkiksi

  • verkkolevyt,
  • ulkoiset tallennuslaitteet sekä
  • Teams- ja Google-alustat.

Kirjoittaminen

Dispositio

Opinnäytetyön disposition eli jäsennyksen suunnittelussa käytetään usein verkkoselaimella toimivia miellekarttaohjelmia.  Bubbl.usilla ja saksalaisella Mindmeisterilla pystyy tekemään itselleen demoversion miellekartasta ilman kirjautumista. Jos kartan haluaa tallentaa tai jakaa muiden kera, pitää palveluihin kirjautua.   Tiukan paikan tulleen miellekartan pystyy tallentamaan myös ilman rekisteröitymistä ohjelman käyttäjäksi. Se onnistuu, jos miellekartasta ottaa kuvan ruutukaappauksella (Ctrl-Alt-PrtScn).

Disposition hahmotteluun sopivat myös Googlen Jamboard ja Microsoftin Whiteboard, jotka ovat digitaalisia fläppitauluja. 

Tutkimussuunnitelma

Tutkimussuunnitelman voi tallentaa esimerkiksi viestintäalusta Confluence-wikiin, joka säilöö tiedot oppilaitoksen omaan datakeskukseen. Tutkimussuunnitelman voi tallentaa Metropoliassa myös OMAan tai Metropolian alla olevalle henkilökohtaiselle WWW-sivulle.  Myös jaettua verkkolevyä voi käyttää, ellei menetelmän keskimääräistä vaatimattomampi käytettävyys häiritse. 

Euroopan tietosuoja-asetus kieltää tutkimussuunnitelman tallentamisen pilvipalveluun (koskee myös Google Workspace for Educationin ja Office 365 Educationin sovelluksia).

Tekstin alkuperäisyyden tarkistus

Tekstin alkuperäisyyden pystyy tarkistamaan Turnitin-ohjelmalla, joka on opiskelijoiden tehtävien plagioinnintarkistustietokanta ja palautteenantojärjestelmä. Siinä on sekä opettajien että opiskelijoiden liittymät. Opettajan pyytämän Turnitin-tarkistuksen voi tehdä joko osoitteessa www.turnitin.com tai Moodlessa.

...

Opinnäytetyön Turnitin-tarkastuksen pystyy tekemään myös Wihissä.

Lopullinen versio

Opinnäytetyön lopullinen versio kirjoitetaan Metropoliassa yleensä Microsoftin Wordin asiakasohjelmalla. Asiakasohjelma pitää asentaa kotitietokoneelle, ellei se siellä jo ole (Wordin asiakasohjelman Metropolian opiskelija saa ilmaiseksi Office-paketin mukana). Metropolian tietohallinnon hallinnoimissa tietokoneissa Wordin asiakasohjelma on jo valmiiksi istutettuna. 

...

Työn esiversioita ja alustavia aihioita voi kirjoittaa myös selainpohjaisilla Google Docsilla ja Word Onlinella, kunhan on ensimmäisen kerran niillä kirjoittaessaan kirjautunut Metropolian pilvipalvelujen käyttäjäksiorganisaation pilvisääntöjä noudatetaan. Metropoliassa pitää kirjautua Metropolian pilvipalvelujen käyttäjäksi ennen kuin Googlen tai Microsoftin pilvisovelluksia voi ensimmäisen kerran käyttää. Docs tukee reaaliaikaista yhteiskirjoitusta hyvin; kaksi tai useampi kirjoittaja pystyy samaan aikaan muokkaamaan samaa dokumenttia. Docsissa pystyy myös kommentoimaan tekstin osaa (maalaamalla kyseinen merkkijono ja kirjoittamalla sitä koskeva kommentti marginaaliin). 

...

Wordin työpöytäversiolla tehtyyn dokumenttiin pystyy tekemään tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon Refworksin apuohjelmilla Write-N-Cite (IV) ja RefWorks Citation Manager.

Ohjaus

Opinnäytetyön ohjaamiseen on tarjolla moderneja välineitä, jotka vähentävät sähköpostikuormitusta (ks. yllä luku Ryhmätyö ja yhteydenpito).

...