Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Termi

Selitys

Lisätiedot

Opetussuunnitelman rakenne

OPS:a sisältää opintoelementteja. Elementit ovat tyyppiä "opintokokonaisuus", "tarjontakorivapaa opintokokonaisuus" ja "opintojakso".

OPS:n rakenne kuvaa opintoelementtien järjestystä ja suhdetta toisiin OPS:n opintoelementteihin.

 

Opintokokonaisuus

Rakenteelliset ominaisuudet: Kokonaisuus on opintoelementtien "säiliö". Kokonaisuudet tehtävä on ylläpitää OPS:n rakennetta ja määritellä sisältyvyyden tyyppi.

Kokonaisuus voi sisältää opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja. Erityistapauksissa kokonaisuus sisältää tarjontakorinvapaan tai vapaita opintokokonaisuuksia. Opintokokonaisuudella voi olla osaamistavoitteet. Jos opintokokonaisuus sisältää tarjontakorinvapaan opintokokonaisuuden, niin sillä on oltava osaamistavoitteet.

Opintokokonaisuudella on tyyppi (pakollinen, valinnainen,...).

Sisällölliset ominaisuudet: Opintokokonaisuuden sisältävät opintoelementit eivät ole sattumanvaraisesti liitetty toisiinsa. Elementeillä on jokin sisällöllinen yhteys toisiinsa. Esimerkiksi osaamisperustaisissa opetussuunnitelmissa elementit liittyvät toisiinsa "osaamisen" kautta. Aineperustaisissa opetussuunnitelmissa elementit liittyvät toisiinsa "tiede- tai aiheperustaisesti".

Opintokokonaisuudet ovat opetussuunnitelmakohtaisia. Yhdessä opetussuunnitelmassa tehdyt sisällölliset tai rakenteelliset muutokset eivät muuta muissa opetussuunnitelmissa opintokokonaisuuksia (samalta näyttäviäei periytyvyyttä) opintokokonaisuuksia.

Opintojakso

Rakenteelliset ominaisuudet: Opintojakso on OPS:n peruselementti. Opintojaksoa ei voida opetussuunnittelussa jakaa enää pienempiin osiin. Opintojakso ei sisällä opintojaksoja, opintokokonaisuuksia tai tarjontakorejavapaita opintokokonaisuuksia. Opintojakson on kuuluttava opintokokonaisuuteen.

Sisällölliset ominaisuudet: Opintojaksolla on oltava laajuus. Opintojaksolla on oltava osaamistavoitteet ja sisältö. Opintojakso voidaan jakaa toteutussuunnittelussa toteutuksen osiin.

Opintojaksot ovat saman aikaisesti usean opetussuunnitelman opintojaksoja. Yksi opintojakso voi olla useassa opetussuunnitelmassa ja opintokokonaisuudessa. Opintojaksolle tehdyt muokkaukset periytyvät kaikkiin niin opetussuunnitelmiin ja opintokokonaisuuksiin, jotka käyttävät opintojaksoa.

Opetussuunnitelman opintojaksossa Opetussuunnitelman opintojakso on opintojakso ja tästä syystä yhdessä opetussuunnitelmassa tehdyt päivitykset muuttava kaikissa muissa opetussuunnitelmissa opintojaksoa.

Vapaa opintokokonaisuus

Vapaalla opintokokonaisuudella

Tarjontakori

Tarjontakori on opintokokonaisuus. Tarjonakorilla on erityisominaisuuksia, joiden vuoksi se on nimetty omaksi opintoelementiksi: tarjontakori vapaa opintokokonaisuus voi sisältää vain opintojaksoja (tarjontakorilla vapaalla opintokokonaisuudella ei siis ole rakennetta), tarjontakorin vapaalla opintokokonaisuuden opintojaksoilla ei ole suunniteltua ajoitusta.

Tarjontakorilla Vapaalla opintokokonaisuudella on erityistoiminnallisuus, jonka vuoksi se on nimetty omaksi opintoelementiksi: yksi tarjontakori vapaalla opintokokonaisuudella voi liittyä useaan opetussuunnitelmaan ja tarjontakorin vapaan opintokokonaisuuden sisältöä ylläpidetään opetussuunnitelman ulkopuolella.
   

...

Valitse muokattava elementti. Opintokokonaisuus elementteihin voi lisätä sisältöä (opintojaksoja tai toisia opintokokonaisuuksia tai tarjontakorejavapaita opintokokonaisuuksia). Opintojaksoja voi lisätä tai poistaa rakenteesta.

Lisää sisältöä (plus) painkkeesta oikeaan yläkulmaan tulee näkyville "Lisää sisältöä"-ikkuna. Sisältöön voidaan lisätä (uusi) opintokokonaisuus, uusi opintojakso, aiemmin tallennettu opintojakso, aiemmin tallennettu tarjontakori vapaa opintokokonaisuus.

Lisää uusi opintojakso

Valinta avaa ikkunan. Kenttiin tallennetaan opintojakson tunnus, nimi (fi_FI) ja opintoajakson laajuus opintopisteinä. Ikkuna kertoo mihin sisältöä lisätään, kuvassa "Lisää sisältöä: Perusopinnot".

...

Opintojaksoja voi lisätä kaikkien opintojaksojen joukosta tai tarjontakorin opintojaksoistavapaan opintokokonaisuuden opintojaksoista.  Edellä haettiin opintojaksoja kaikista opintojaksoista. Valinnalla "Lisää tarjontakorista/vapaasta opintokokonaisuudesta" voidaan hakea yhden tarjontakorin vapaan opintokokonaisuuden opintojaksojen joukosta opintojakso tai opintojaksoja. Opintojaksojen haku tarjontakoreistavapaista opintokokonaisuuksista on tarkoitettu koulutussuunnitelijan avuksi tilanteisiin, joissa syntyy uusia opintojaksoja (katso jäljempää kohtaa "Lisää tarjontakorivapaa opintokokonaisuus").

 

Lisää

...

vapaa opintokokonaisuus

Opetussuunnitelman voi lisätä aiemmin tallennetun tarjontakorinvapaan opintokokonaisuude. Tarjontakorilla Vapaalla opintokokokonaisuudella hallitaan OPS:an sisällössä jälkikäteen täydentyviä opintokokonaisuuksia. Tarjontakori Vapaa opintokokonaisuus voi sisältyä useaan opetussuunnitelmaan ja tarjontakorissa tapahtuvat vapaassa opintokokonaisuudessa tapahtuvat päivittyvät kaikkiin sen opetussuunnitelmiin. (Tarjontakoria käytettäessä Vapaata opintokokonaisuutta käytettäessä on välttämätöntä että opintokokonaisuudessa, johon tarjontakori vapaa opintokokonaisuus sijoitetaan ovat osaamistavoitteet kuvattu).

Voit lisätä vain olemassa oleva tarjontakorin rakenteeseenvapaan opintokokonaisuuden rakenteeseen. Uutta tarjontakoria vapaata opintokokonaisuutta ei voi tallentaa tässä näkymässä. Tarjontakoriin Vapaaseen opintokokonaisuuteen ei voi lisätä opintojaksoja, tässä näkymässä. 

  • Uusi tarjontakori vapaa opintokokonaisuus tallennetaan Opetussuunnittelu > Tarjontakorit/Vapaat opintokokonaisuudet > "Luo uusi",
  • tarjontakori lisätään Vapaa opintokokonaisuus lisätään opintojaksoja Opetussuunnittelu > Tarjontakorit > Vapaat opintokokonaisuudet > Lisää uusi opintojakso | Lisää olemassaoleva opintojakso.

Tarjontakorilla voidaan Vapaalla opintokokonaisuudella voidaan helpottaa opintojaksojen sisällön ylläpitoa opetussuunnittelun kirjoittamisen aikana:

  • Koulutussuunnittelija  luo tarjontakorin tai useita tarjontakorejavapaan opintokokonaisuuden tai useita vapaita opintokokonaisuuksia, joita ei käytetä opetussuunnitelmassa tai opetussuunnitelmissa,
  • tarjontakorit erotellaan Vapaat opintokokonaisuudet erotellaan toisistaan esimerkiksi nimellä, tallennetaan tarjontakori koulutusohjelmakohtaiseksi vapaa opintokokonaisuus ohjelmakohtaiseksi ja liitetään tarjontakori omaan vapaa opintokokonaisuus omaan yksikköön
    • tarjontakorin nimi Vapaan opintokokonaisuuden nimi voisi olla esimerkiksi "N.N:n opintojaksot" tai "Aineen XX opintojaksot" yms.
  • annetaan sisällön asiantuntijoille tehtäväksi "kirjoita opintojaksoille tarjontakorissa vapaassa opintokokonaisuudessa 'N.N:n opintojaksot' kuvaukset",
  • tästä toimintatavasta seuraa että sisällön asiantuntijat eivät pääse muokkaamaan opetussuunnitelmaa, mutta pääsevät muokkaamaan juuri niitä opintojaksoja joiden ylläpito on heidän tehtävänsä ja koulutuksen suunnittelijan löytää helpommin ne opintojaksot, jotka on liitettävä tiettyihin opetussuunnitelmiin.

...

  • Suositus on että älä käytä tarjontakoreja opetussuunnitelman vapaita opintokokonaisuuksia opetussuunnitelman sisällössä: kun tarjontakori liittyy vapaa opintokokonaisuus liittyy useaan opetussuunnitelmaan, niin tarjontakorien ja tarjontakorien sisällön vapaiden opintokokonaisuuksien sisällön hallinta on haastavaa,
  • käytä tarjontakorjea vain vapaita opintokokonaisuuksia vain tilanteissa, joissa tarjontakorien aiheuttama vapaiden opintokokonaisuuksien aiheuttama ylläpitotehtävien lisäys on perusteltua merkittävästi parantuvana sisällön hallintana.

...

Opetussuunnitelman kieliversioiden hallinta

...

Ammattikorkeakoulussa koulutus Koulutus järjestetään suomen ja englannin kielellä. Opetussuunnitelma voi olla suomen tai englannin kielinen. Opetussuunnitelman opintojaksoista järjestetään suomenkielisiä ja englanninkielisiä toteutuksia. Jälkimmäisesta lauseesta seuraa sääntö, jota on noudatettava tinkimättä: Suomenkielisiin kenttiin kirjoitetaan suomen kieltä ja englanninkielisiin englannin kieltä

...

.